انتخاب رنگ مناسب جهت نما و دکوراسیون ساختمان

متن کامل

در این مقاله قصد داریم در مورد انتخاب رنگ مناسب بر شرایط محیطی در نمای ساختمان صحبت نماییم و اینکه رنگ های سرد و گرم چه تاثیری در انسان و ساختمان و محیط پیرامونمان دارد :

یکی ازموارد زیباسازی شهری نمای ساختمان های مسکونی و تجاری شخصی می باشد. همانطور که وقتی برای خرید یا اجاره ساختمانی مراجعه می کنیم اول به نمای آن توجه می کنیم ، انتخاب رنگ ظاهری ساختمان تابعی ازشرایط محیطی فرهنگ مردم منطقه بافت شهری مصالح موجود سلیقه خریداران کاربری و قیمت تمام شده می باشد‏ و برای هر بیننده ای زیبایی و کیفیت مطلوب ظاهر نمای یک ساختمان در درجه اول خودنمایی می کند .‏ دنیای اطراف ما سرشار از رنگ است، دنیایی بزرگ و جذاب که تمام زندگی ما را تحت تأثیر خود قرار داده.

 

از تأثیرات رنگ‌ها بر احوال روانی ما تا تأثیراتی که بر جسم و سلامتی ما دارند.انتخاب رنگ ساختمان تاثیر مستقیم درزیباسازی شهری و شناساندن فرهنگ هرمنطقه به مسافران و گردشگران دارد. مصالح و روشهای بسیاری برای زیبایی و کیفیت نمای ساختمان ها ابداع شده است و نقش و کاربرد رنگ در نمای ساختمان و استفاده از رنگ های مناسب در این زمینه غیر قابل انکار است .‏

در انتخاب رنگ مناسب برای نما علاوه بر زیبایی بصری به موارد دیگری هم باید توجه کرد :

1) ‏‏در صورتی که نمای ساختمان در معرض تابش مستقیم نور خورشید باشد از چه نوع رنگی برای نمای ساختمان استفاده کنیم که مقاومت بالایی در ‏مقابل اشعه خورشید داشته باشد.‏

‏2)‏ ‏ چنانچه نمای ساختمان با شرایط جوی مثل باران و برف به طور مستقیم درگیر باشد از چه رنگی به کار گرفته شود که ‏علاوه بر زیبا ترکردن نمای ساختمان در مقابل رطوبت عایق خوبی باشد.‏

‏3)‏ رنگ نمای ساختمان باید بتواند ظاهرو زیبایی خود را تا سال ها پس از اجرا حفظ نماید.‏

‏4)‏ رنگ نمای ساختمان باید چسبندگی ودوام قابل قبولی داشته باشد یعنی نباید پوسته پوسته شود .‏

‏5)‏ رنگ نمای ساختمان نباید با مرور زمان تغییر کند یا اصطلاحا نباید رنگ پریدگی داشته باشد .‏

همین الان در هر محیطی که هستید نگاهی به اطرافتان بیندازید، می‌توانید بگویید چند رنگ مختلف را می‌بینید؟ قطعاً تعداد زیادی رنگ می‌بینید، اما هر چقدر که زیاد باشند باز هم گستره‌ی رنگ‌ها بسیار بیشتر از چیزی است که می‌بینید، جالب تر اینکه تمام این رنگ‌ها فقط از ترکیب ۳ رنگ اصلی بعلاوه ی رنگ‌های سفید و سیاه ایجاد می‌شوند. با داشتن آگاهی نسبت به مفاهیم و تأثیر هرکدام از این رنگ‌ها می‌توانیم به درستی از آن‌ها استفاده کنیم و محیط اطراف خود را زیباتر و کاربردی‌تر کنیم.

 

 

ساختن رنگ‌های دلخواه برای نقاشی ساختمان نیز از اصول اولیه‌ی ترکیب رنگ پیروی می‌کند اما نیازمند دقت و مهارت و تجربه‌ی بیشتری است، چراکه دیگر با یک بوم نقاشی مواجه نیستیم! دیوارهای منزل ما جزء مهم‌ترین قسمت‌های خانه هستند که در معرض دید و حتی کانون توجه اهالی خانه و مهمان‌ها خواهند بود پس باید برای انتخاب رنگ و نهایتاً رنگ‌آمیزی آن‌ها نهایت دقت و توان را به کار گرفت.در این قسمت قصد داریم فرمول‌هایی را برای دستیابی به ترکیب رنگ درست در نقاشی ساختمان به شما ارائه دهیم.

انتخاب رنگ نمای ساختمان نیاز به‌دقت زیادی از جانب شما دارد زیرا این نمای ساختمان است که هویت خانه شما را به دیگران معرفی می‌کند.

 

  • روش های ترکیب رنگ های گرم و سرد:

در یک دسته‌بندی رنگ‌ها به ۳ دسته با نام‌های گرم، سرد و خنثی شناخته می‌شوند؛ اما منظور از هرکدام چیست؟

خانواده‌ی رنگ‌های گرم، شامل رنگ‌هایی مثل قرمز، زرد و نارنجی است. این رنگ‌ها سراسر شور و حرارت‌اند. حس جنبش و تحرک را در ما برمی‌انگیزند یادآور شعله‌های آتش و تداعی‌کننده‌ی گرما و حرارت آتش هستند؛ و یا مانند رنگ زرد، آفتاب گرم تابستان را به تصویر می‌کشند.

 

 

 

رنگ های گرم باعث ایجاد حس شور و هیجان و عشق و حرارت میشوند!رنگ قرمز تاثیر زیادی بر ایجاد حس خشم دارد.

رنگ‌های سرد اما سراسر آرامش و سکون هستند. رنگ‌هایی مثل آبی و سبز و بنفش. آبی تداعی‌کننده‌ی آسمان و آب و سبز هم نمادی از طبیعت و عناصر موجود در آن! به‌طورکلی رنگ‌های سرد حس سرما و آرامش ایجاد می‌کنند. ثابت‌شده است افراد در اتاقی که در آن از رنگ‌های سرد استفاده‌شده دمای کمتری را احساس می‌کنند هرچند واقعاً این‌گونه نباشد! رنگ‌ها این‌چنین تأثیرات عمیقی دارند.

 

 

 

رنگ های سرد نماد نظم و صلح و آرامش اند.رنگ آبی کاهش دهنده ی ضربان قلب و ضد اشتهاست.کسانی که رژیم کاهش وزن دارند میتوانند از ظروف یا رومیزی هایی با رنگ آبی استفاده کنند.

دسته‌ی آخر رنگ‌های خنثی هستند که شامل رنگ‌هایی مثل سفید، مشکی و خاکستری هستند.

 

 

 

  • ایجاد رنگ‌های گرم و سرد

رنگ‌های اصلی عبارت‌اند از زرد و آبی و قرمز که رنگ‌های زرد و قرمز جزء خانواده رنگ‌های گرم به شمار می‌روند. با ترکیب این دو رنگ میتوان یکی دیگر از رنگ های گرم را ایجاد کرد :

زرد + قرمز = نارنجی

اما رنگ نارنجی طیف‌های متفاوتی دارد و با توجه به نسبت رنگ‌های استفاده‌شده در ترکیب، تغییر می‌کند، مثلاً رنگ قرمز- نارنجی در ترکیب خود قرمز ِ بیشتر و زردِ کمتر دارد و یا رنگ  زرد-نارنجی دارای زردِ بیشتر و قرمزِ کمتر است.

بااینکه سبز، جزء رنگ‌های سرد به‌حساب می‌آید اما همان‌طور که در چرخه‌ی رنگ مشاهده کردید می‌توان با ترکیب کردن آن بارنگ زرد، رنگ  زرد- سبز را ساخت که جز رنگ‌های گرم به شمار می‌رود.

سبز + زرد = سبز-زرد

برای ساخت رنگ‌های سرد هم می‌توان با توجه به چرخه‌ی رنگ عمل کرد، رنگ آبی اصلی‌ترین رنگ این خانواده است و خود، طیف‌های متفاوتی دارد. از ترکیب این رنگ با رنگ های خنثی میتوان طیف های مختلف رنگ آبی را ساخت. از ترکیب رنگ آبی با رنگ قرمز رنگ بنفش به دست می آید. بنفش هم مثل رنگ‌های دیگر طیف‌های گسترده‌ای دارد و هرقدر میزان آبی استفاده‌شده در آن بیشتر باشد سردی  آن بیشتر می‌شود و برعکس با اضافه کردن قرمزِ بیشتر می‌توان گرمای آن را زیاد کرد.

آبی + قرمز = بنفش

از ترکیب رنگ آبی با رنگ های فرعی نیز میتوان رنگ های جدیدی ساخت. برای مثال :

آبی + سبز = آبی-سبز

این رنگ نوعی آبی متمایل به سبز است و جزء خانواده ی رنگ های سرد است.

 

 

رنگ های گرم و سرد، رنگ‌های قرمز، زرد و نارنجی در مجموعه رنگها ، جزء رنگهای گرم محسوب می شوند و به علت افزایش آدرنالین ، موجب بالا رفتن فشار خون، افزایش تنفس و نهایتا افزایش درجه حرارت و احساس گرما می‌شوند . رنگ‌های پررنگ‌تر احساس بیشتری ایجاد می‌کنند.

رنگ‌های سبز و آبی جزء رنگهای سردند . این رنگها ضربان قلب را کم کرده ، ماهیچه‌ها را آرام و درجه حرارت بدن را کاهش می دهند و حس سردی را در فرد به وجود می آورند .

بنفش ، با توجه به درصد رنگ‌های آبی و قرمز که از ترکیب آنها تشکیل شده است ، سرد یا گرم  محسوب می شود . اگر مقدار رنگ آبی بیشتر باشد ، سرد و اگر قرمز بیشتر باشد ، گرم خواهد بود . ما می توانیم در دکوراسیون داخلی از ویژگی های‌ رنگ‌ها به نفع خود استفاده کنیم.

  • رنگ سبز در دکوراسیون

رنگ سبز را بهتر است در ترکیب با بنفش و نقره‌ای به کار برد . استفاده از رنگ سبز به علت خنثی بودن برای دکوراسیون داخلی فوق‌العاده است . رنگ سبز به دلیل ویژگی آرامش بخشی که دارد ، برای اتاق خواب و سرویس‌های بهداشتی مناسب است . سبز اگر در کنار طیف بنفش و نقره‌ای قرار بگیرد ، زیباتر خواهد بود . رنگ سبز به علت عدم انعکاس رنگ پوست ، در سالن‌های پوست و زیبایی و حتی بوتیک‌ها و فروشگاه‌های لباس بکار برده نمی شود .

  • رنگ آبی در دکوراسیون

رنگ آبی برای قسمت‌های پذیرش مناسب است و محیطی اداری و متعادل ایجاد می‌کند . آبی به تنهایی به صورت طیف‌ها و سایه‌های مختلف ، محیطی زیبا، آرام، ایده‌آل و آسمانی را ایجاد ‌کند که برای اتاق‌خواب و سرویس‌های بهداشتی مناسب است.

  • رنگ زرد در دکوراسیون

زرد بهتر است در ترکیب با رنگ‌های دیگر به کار رود . زرد گرم و آفتابی، درخشان، مثبت، گیرا، شادی‌آور، امیدوارکننده، اشتهاآور، الهام‌بخش و نشانه خوش آمد گویی است .

استفاده از رنگ زرد ملایم ،مثلا طلایی در اتاق ناهارخوری باعث تحریک اشتها می شود . رنگ کرم نباتی، شاد و متناسب با روحیات بچه ها و نوجوانان است . این رنگ باعث  تقویت حافظه شده و به مطالعه کمک می‌کند. رنگ زرد برای استفاده در مغازه های کوچک هم مناسب است. باید دقت کرد که کاربرد آن به تنهایی باعث ایجاد خشونت می شود ، بنابراین بهتر است در ترکیب با سایر رنگها بکار رود .

  • رنگ قرمز در دکوراسیون

رنگ قرمز نشانه سرور و شادی، شانس، لوکس و جدید بودن، عشق و علاقه است . قرمز رنگ پرهیجانی است و در کشورهای آسیایی  رنگ بسیار مهم و معمولی است.

در استفاده از رنگ قرمز، باید احتیاط کرد . ارجح است قرمز به صورت پراکنده در جاهای مختلف به کار رود . در دکوراسیون منزل بهتر است از رنگ قرمز در جاهای خاص مورد علاقه استفاده شود، تا از این طریق آن بخش بیشتر در معرض توجه قرار گیرد. استفاده از قرمز در اطراف شومینه ، حتی اگر خاموش باشد، نشانگر وجود گرما است . با استفاده از رنگ قرمز ، محیط بسته‌تر شده و حس صمیمیت القا می‌شود .

قرمز رنگ مناسبی برای اتاق خواب نیست ، چون مقدار تنفس را زیاد کرده و خواب و آرامش را کاهش می دهد . در مکانهای تجاری استفاده از مبلمان چرمی قرمز در یک فضای کاملا سفید همراه با آویزهای قرمز به حدی جاذب است که هر کس را وادار به نشستن می کند . از قرمز در سالنهای آرایش و اتاق پرو نیز می توان استفاده کرد .

  • رنگ قهوه‌ای در دکوراسیون

قهو‌ه‌ای همیشه مد است . همین موضوع سبب می شود که در دکوراسیون داخلی زیاد از آن استفاده شود . نمود این رنگ کاملا ارتباط مستقیم با هماهنگی آن با سایر وسایل دارد . این که همراه با صورتی چرک بکار رود یا زرد و سفید ، ظاهر متفاوتی پیدا می‌کند . قهوه‌ای در ترکیب با این رنگ‌ها سرگرم‌کننده است و پایداری را القا می کند .

  • رنگ مشکی در دکوراسیون

مشکی به علت خنثی‌بودن با هر رنگی که استفاده شود، تاثیر فوق‌العاده‌ای دارد. مشکی رنگ فوق‌العاده‌ای برای طراحان داخلی محسوب می شود. به آن لاک الکل می‌زنند و در ترکیب با قرمز جلوه ویژه ای به محیط می‌دهند .اگر بخواهید میزان توجه به چیزی را کاهش دهید، می توانید به آن مشکی مات بزنید. مشکی با رنگ‌های متالیک طلایی، نقره‌ای، مسی و برنجی جلوه‌ای بی نظیر پیدا می کند.

این رنگ اغلب در نازک‌کاری‌ها برای ایجاد ظرافت به کار می رود. یک نیمکت که رویه آن از سنگ گرانیت مشکی باشد، می تواند ظاهر زیبایی به آشپزخانه ببخشد. مشکی رنگ خوبی برای کفپوش است. از رنگ سیاه و سفید ، به صورت کاشی یا موزاییک به صورت یک در میان در کف سرویس‌های بهداشتی استفاده می شود ، زیرا با کنتراست یا تضادی که ایجاد می‌کند فضا را بزرگ‌تر جلوه می‌دهد.

استفاده از رنگ مشکی به تنهایی برای رنگ‌ دیوار مناسب نیست، زیرا محیط را بسته و ترسناک می‌کند. از این رنگ معمولا در چراغ‌ها و دستگیره‌های در به عنوان یک رنگ خنثی که اشیاء و طرح‌های اطراف خود را به خوبی جلوه می‌دهد، استفاده می شود .

  • رنگ نارنجی در دکوراسیون

استفاده از نارنجی به عنوان یک رنگ گرم و شاد برای منزل افراد مسن و موسسات نگه‌داری از سالمندان بسیار مناسب است. خاصیت ضد افسردگی این رنگ موجب کاهش کج‌خلقی و زود‌رنجی در افراد می شود . نارنجی رنگ مناسبی برای مکانهایی است که افراد زیادی حضور دارند ، زیرا تحریک‌پذیری، زودرنجی، کج‌خلقی و خصومت بین افراد را کاهش می‌دهد و در بهبود رفتارهای اجتماعی موثر است .

نارنجی برای تشدید سایر رنگ‌ها مناسب ‌است . در یک دکوراسیون یکنواخت ، استفاده از چند کوسن نارنجی کم‌رنگ ، یا چند گل نارنجی در جاهای مختلف فضا را روشن می کند و روحی تازه به آن می بخشد .

  • رنگ بنفش در دکوراسیون

علیرغم اینکه ، بنفش رنگ باشکوهی است، در دکوراسیون داخلی کمتر مورد استفاده قرار می گیرد و عموما به شکل کم‌رنگ یا یاسی به کار می‌رود. بنفش به خاطر ملایم بودن و آرامش‌بخشی ، برای اتاق خواب دخترها مناسب است. بنفش رنگ خلاقی است و استفاده از آن در محیط‌های کار و آموزش مناسب است. اگر در کنار زرد قرار بگیرد، جلوه خاصی پیدا می کند و حس قوی‌ای را القاء می‌کند. استفاده از این رنگ به عنوان پارچه مبلمان ناهارخوری هم می تواند تاثیری قابل توجه داشته باشد.

  • رنگ صورتی در دکوراسیون

صورتی همراه با قهوه‌ای شکلاتی بسیار موثر واقع می شود . این رنگ بسیار نرم و لطیف است. کم‌رنگ آن ظریف، ملایم و آرام‌بخش است و رنگ تند آن موجب انگیختگی احساسات می شود. صورتی اغلب رنگ مورد علاقه دختربچه‌هاست. شاید چون احساس خوبی از آن دارند و حس صمیمیت را در آن‌ها القا می‌کند. از این جهت ، بیشتر در اتاق خواب دخترها استفاده می‌شود و برای اتاق میهمان نیز مناسب است .

7 اردیبهشت 1399
تعداد بازدید: 3398

نظرات

آخرین اخبارآرشیو اخبار...
تولید ۵۰ هزار واحد مسکونی ارزان قیمت 12 اسفند 1399 1067

تفاهم‌نامه همکاری وزارت راه و شهرسازی و یکی از بانک های عامل در قالب تولید مسکن ارزان قیمت و طرح اقدام ملی مسکن به امضا رسید.

آخرین مقالاتآرشیو مقالات...
تفاوت استفاده از سنگ یا آجر در نمای ساختمان 24 فروردین 1402 1045

سنگ و آجر هر دو به عنوان مواد ساختمانی بسیار محبوب هستند و بسته به نیاز و سلیقه معمار و مالک ساختمان، در نمای ساختمان به کار می‌روند. اما تفاوت‌هایی بین این دو وجود دارد که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:

مرورگر شما بسیار قدیمی است!
جهت مشاهده این وب سایت به صورت صحیح، بروزرسانی مرورگرتان ضروری خواهد بود. بروزرسانی مرورگر
×